Muistoissamme vaaleanrautias suomenhevostamma Moon Nuppunen (VH13-018-0282), 156cm, 10.02.2013-09.06.2016
Nuppu lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-III, SLA-II, KRJ-I, YLA2

Kantakirjattu III-palkinnolla (68p.) 10.01.2015
Palkittu SLA-II (82p.) 20.08.2015
Palkittu KRJ-I (111,5p.) 15.09.2015
Palkittu YLA2 (92,5p.) 25.10.2015


Nuppu: Tämä neitonen on oikea nallekarhu. Se haluaa miellyttää kaikkia ihmisiä, vaikka aina se ei olekaan mahdollista. Nuppu muistaa aina jos joku on ollut epämiellyttävä sitä kohtaan, tässä asiassa tamma ei ole kovin anteeksiantavaa sorttia. Eniten Nuppu rakastaa lapsia, jotka haluavat rapsutella sitä tuntikausia, kunnes ilkeät vanhemmat tulevat ja vievät nämä rapsutuskoneet pois. Tamma tulee hyvin toimeen myös muiden hevosten kanssa eikä ole hakemassa pomon asemaa laumassa. Se on hyvä hevonen olemaan joidenkin syrjitympien kanssa, mutta samalla on myös johtajatyyppisten mieleen, toisin sanoen se on kaikkien kaveri. Nupulla on suuri sydän ja se jaksaa ilahduttaa joka päivä tallilla kävijöitä.

Hoidossa: Hoitaessa Nuppu rentoutuu ja ottaa kaiken irti tästä ihanasta hemmotteluhetkestä. Jos haluaa oikein kunnolla olla tamman mieleen, tulee valita karkea ja kova harja, jolloin saattavat Nupun jalatkin nytkähdellä siihen malliin, että se nukahtaa pian. Se pysyy paikallaan koko hoitotoimenpiteen aikana ja päätä harjatessa se osaa laskea päänsä sopivalle tasolle, jolloin lyhyemmätkin yltävät harjaamaan. Kaviot se nostaa heti kun lähestyykin jalkoja kaviokoukun kanssa. Joskus se saattaa laittaa kaiken painonsa juuri sille jalalle, jota putsataan ja tällöin sitä pitää muistuttaa, että ei ole mikään keijukainen. Varusteita laittaessa Nuppu innostuu ja selvä pilke syntyy silmäkulmaan. Se ei pullistele satulaa laittaessa ja suitsetkin se ottaa ilomielin vastaan, se on aina innokkaana lähtemään töihin.

Ratsuna: Kouluratsastuksessa Nuppu on parhaimmillaan. Se osaa pysyä hienosti muodossa, ja hakeutuu aloittelijoillakin muotoon, jos osaavat pitää pohkeet kiinni kyljessä. Ihmiset katsovat jo tuolloin, että onpas hieno hevonen, mutta ammattilaisen kanssa se on upea! Tällöin se on koko ajan kuulolla, kuuntelee jokaisen pienenkin avun ja toteuttaa sen parhaansa mukaan. Aluksi Nuppu saattaa olla hieman kankea, mutta kunnon alkuverryttelyllä sen saa taipumaan lähes mihin muotoon vain. Se pysähtyy helposti, peruuttaa ja vaihtaa askellajia kuin ajatuksen voimalla. Laukanvaihdotkin sujuu, kunhan osaa antaa selkeä avut. Esteillä Nuppu ei osaa kunnolla nostaa jalkoja, mikä aiheuttaa usein pudotuksia. Nuppu kyllä tykkää hypätä esteitä, mutta korkeuden lisääntyessätamman innostus lopahtaa. Se tykkää hypätä enemmän pieniä esteitä, joita voi suht huolettomasti ylittää. Esteet ovat aina mukavaa vaihtelua koulukiemuroille. Maastossa Nuppu sopii hyvin johtajahevoseksi, se ei säiky autoja tai suurempiakaan kulkuneuvoja. Mitkään möröt sitä eivät hätkäytä. Se rakastaa kahlaamista etenkin vesilätäköissä, joten tällöin pitää ratsastajan varautua siihen että tamma rupeaa kuopimaan vettä ja mahdollisesti roiskimaan takana olevia.

Kilpailuissa: Nuppu menee traileriin rauhallisesti taluttajan perässä, sen kanssa ei tarvitse stressata matkustamista. Koko matkan ajankin Nuppu pysyy rauhallisena ja perille päästyään astelee hyvin ulos. Kilpailupaikalla Nuppu on pirteänä ja valmiina tulevaan koitokseen. Se hirnuu innokkaasti uusille tuttavuuksille ja ottaa mielellään vastaan katsojien rapsutuksia. Verryttelyalueella se keskittyy ratsastajaan täysin, eikä anna kaiken hälinän vaikuttaa sen suoritukseen. Kisakentällä se tekee kaiken kuten kotonakin, yhtä antaumuksella ja innolla ja on ilo katsella sen suoritusta radalla.

© Huttis

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Moon Sirius KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA1
sh, prt, 156cm
ii. Koston Varjoleikki KTK-III, KRJ-II, YLA2
sh, rt, 154cm
iii. Kajo-Varjo VIR MVA Ch, KTK-II, KRL-II
sh, vkk, 150cm
iie. Koston Sametti
sph, rt, 147cm
ie. Moon Kulkurimimmi KTK-III, KRJ-II
sh, rt, 156cm
iei. Moon Ärräpää VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-II
sh, prt, 155cm
iee. Sannin Rokkimimmi KRJ-I, YLA2
sh, rt, 154cm
e. Lamourin Ruusu KTK-III, KRJ-II
sh, rt, 156cm
ei. Lakean Pikku-Peto KTK-III
sh, trt, 154cm
eii. Lakean Solttu-Juuso VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2, SUP-V, SLA-I, ERL-III
sh, tprt, 154cm
eie. Fiktion Sipriina SV-I
sh, rt, 154cm
ee. Fiktion Ruusa VIR MVA Ch, KTK-III SLA-II, YLA2, KRJ-II
sh, rn, 152cm
eei. Fiktion Roomu SLA-II, KRL-II, YLA3
sh, rt, 155cm
eee. Hovi-Hymy ERL-III
sph, prt, 143cm

sukuselvitys

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
28.01.14 - o. Lamourin Legenda - Milkan Hemminkäinen - Sippe
29.07.14 - o. Lamourin Kipinä - Fiktion Kepponen - suba
09.09.14 - o. Lamourin Hurmuri - Lamourin Pomminpurkaja - Anniina N.
24.12.14 - t. Lamourin Nuppu - Tuhto - Calla
01.03.15 - t. Lamourin Rautarouva - Runon Routaporsas - kuristaja

Valmennukset/päiväkirja

18.06.2015 kouluvalmennus, valmentajana Lea M.
Oli sateinen kesäpäivä kun saavuin L'amour aux Chevauxiin pitämään kouluvalmennusta. Se oli erinomainen syy pitää valmennus maneesissa. Valmennettavani oli tänään suomenhevostamma Nuppu ja sen ratsastaja Huttis. Ratsukko olikin jo aloittanut itsenäisesti alkuverryttelyt ja itse kävelin keskelle kenttää. Nuppu ja Huttis tulivat luokseni ja sovimme, että keskittyisimme sulkutaivutuksiin ravissa ja laukassa sekä tekisimme muutaman peruutuksesta raviin -harjoituksen. Muistutin puolipidätteestä ja siitä, kuinka on tärkeää, että hevonen on kokoajan tuntumalla. Hevosen ja ratsastajan yhteistyö tulee olla saumatonta. "Ratsasta kulma ja hyvin ota katsomon puolelle sulkutaivutus uralla", huusin keskeltä kenttää. Katsoin kun ratsukko ratsasti kulman hyvin, hienossa yhteistyössä. Sulkutaivutus lähti hyvin myös uralla, siinä ei ollut minkäänlaisia ongelmia. "Otetaanpas sitten vielä lävistäjällä!" Hymyilin katsellessani hyvin menevää sulkutaivutusta. Kehuin ratsukkoa samalla kun kannon kaksi punavalkoista puomia kentän keskelle. Pyysin heitä tulemaan suoraan käynnissä tallin päädystä ja pysähtymään puomien väliin. Sen jälkeen piti peruuttaa neljä askelta ja lähteä siitä suoraan laukkaan kohti maneesin toista päätyä. Pysähdys onnistui hyvin, samoin peruutukset, mutta Nuppu lähti peruutuksesta käynnin kautta laukkaan. "Uudestaan!" huusin kentän reunalta. Huttis hymyili, mutta näin jo kuinka puna tuli hänen poskilleen. Ratsukko lähti taas hyvin päästä suorassa käynnissä keskelle ja pysähtyi sekä peruutti. Tällä kerralla he onnistuivat. Pyysin Nuppua ja Huttista tekemään sarjan vielä kerran. Tälläkin kertaa se onnistui hyvin. Keräsin puomit pois ja kiitin Nuppua ja Huttista mukavasta valmennuksesta.

08.07.2015 päiväkirjamerkintä
Nupun tilanne on ollut hieman pimennossa vielä viimeaikoina, jonakin hetkenä haluaisin vielä yhden varsan sillä teettää, mutta katsoessani tamman jo syntyneitä jälkeläisiä, näen niin paljon hienoja hevosia, että tuntuu turhala tehdä enää yhtään enempää. Tänään teinkin päätöksen, että Nupun siitostamman ura on ohi, seuraavaksi tähtäämme laatuarvosteluihin, todennäköisesti jo heti lähitulevaisuudessa. Sitä odotellessa temme Nupun kanssa pientä treeniä, jotta kunto ei ihan kokonaan romahtaisi. Tänään olisi vuorossa jälleen pientä kouluvääntöä. Hain tamman sisälle, missä nopeasti harjasin sen ja laitoin varusteet päälle. Siirryimme ulkokentälle, kerrankin sää suosi meitä. Nousin selkään ja kävelimme kenttää ympäri pitkin ohjin. Teimme huolelliset alkulämmittelyt, minkä jälkeen aloitimme itse treenin. Teimme avoja ja sulkuja käynnissä ja ravissa, alkuun tamma oli hieman jäykkä, joten se tarvitsi paljon ympyröitä ja taivuttelua. Muutaman kierroksen jälkeen Nuppu alkoi tuntua jo paljon paremmalta ja kokeilimme uudestaan. Tällä kertaa se taipuikin niin kuin piti. Seuraavaksi aloimme tekemään väistöjä, ensin käynnissä. Tämä sujui Nupulta tuttuun tapaan hyvin varmasti. Teimme molempiin suuntiin parit väistöt, minkä jälkeen teimme saman harjoituksen ravissa. Alkuun Nuppu ei oikein tahtonut totella pohjetta, ja se vain ajautui eteenpäin ottamatta väistöaskelta. Näpäytin vähän raipalla pohkeen tehostamiseksi, jolloin tamma alkoi ottamaan väistöaskelia. Seuraavalla kerralla väistäminen sujuikin jo paljon helpommin ja kierros kierrokselta parani. Kun olimme väistäneet molempiin suuntiin, menimme muutaman kierroksen rennossa ravissa, josta sitten nostettiin laukka. Laukassa ei tänään sen kummempia harjoituksia tehty, muutamia laukkaympyröitä vain. Lopuksi teimme pitkät loppukäynnit, jonka jälkeen laskeuduin satulasta ja talutin tamman takaisin talliin. Otin varusteet pois ja pesin sienellä pahimmat hiet pois. Tämän jälkeen Nuppu pääsi takaisin laitumelle.

25.07.2015 kouluvalmennus, valmentajana Víva
Aurinko paistoi kirkkaan siniseltä taivaalta Huttiksen tullessa kentälle kauniin suomenhevostammansa Nupun kanssa. Tervehdin tuttua ratsastajaa reippaasti, jonka jälkeen pyysin häntä verryttelemään raudikko tammansa itsenäisesti, minun siirtyessäni pois ratsukon jaloista kentän reunalle. Alkuun Nuppu vaikutti hieman kankealta tapaukselta, mutta Huttiksen taivutellessa ja verrytellessä tammaansa tarpeeksi, niin alkoi Nuppukin siitä vetristyä, jolloin kankeuskin alkoi kaikota pois. Hetken päästä pyysin Huttista ottamaan hieman kevyempää ohjasotetta, sillä Nuppu tuntui hivenen jännittyneeltä liian tiukan ohjasoetteen vuoksi. Lopussaan meno alkoi näyttämään oikein mallikkaalta, eikä ongelmia näyttänyt muutoinkaan olevan. Lopussaan pyysin Huttista ottamaan Nupun kanssa laukaa ja tekemään kentän kumpaakin päätyyn pääty-ympyrät. Huttis teki Nupun kanssa työtä käskettyä ja pian ratsukko oli jo laukassa. Tosin Nuppu reagoi pohkeeseen hieman viiveellä, mutta se nyt ei kovin paljon haitannut. Aina maneesin päätyyn tullessaan kaksikko teki pääty-ympyrän, kuten ohjeistinkin. Nuppu sirtyi ymypyrälle kuulaisena, laukatessaan oikein ryhdikkäästi eteenpäin. Myös Huttis oli tarkkana sen varalta, jos tamma nyt ei sattuisikaan kuuntelemaan, niin tilanne saataisiin korjattua nopeasti. Ratsukon toistaessa tehtävää pariin otteeseen sai Huttis ottaa tammansa kanssa hieman kiemurauria, jonka jälkeen lopeteltiin valmennus. Ratsukko sai kyllä kehuja hyvästä työstä ja sitä työtä näytettiinkin tekevän oikein kunnolla, silä sekä ratsu että ratsastaja saivat pyyhkiä hikeä otsaltaan. Lopussaan jäin katselemaan ratsukon loppuverryttelyitä, ennen kuin lähdin itse kotiin.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
10.08.13 - VSN - suomen(pien)hevoset - VSN - 4/12 RCH
27.08.13 - Minnantila - suomen(pien)hevoset - VSN - 3/10 RCH
11.10.13 - Kevätrinne - suomenhevostammat - VSN - 2/12 RCH
20.10.13 - Riiviöt - suomenhevostammat - VSN - 4/12 RCH
16.12.13 - Kelokorpi - s(p)h tammat - VSN - 3/12 RCH
20.12.13 - Toivonlaakso - s(p)h tammat - VSN - 2/12 RCH
22.02.14 - VRKK - s(p)h tammat - VSN - 2/12 RCH

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
14.04.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 3/100
18.07.13 - Shawnee Ranch - Helppo A - KRJ - 2/30
07.08.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 3/30
11.08.13 - Marike - Vaativa B - KRJ - 2/50
12.08.13 - Marike - Vaativa B - KRJ - 1/50
20.08.13 - Mewian Welsh - Vaativa B - KRJ - 3/50
26.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 1/40
28.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 4/40
31.08.13 - Konkkaronkka - Helppo A - KRJ - 5/40
01.10.13 - Huvitutti - Vaativa B - KRJ - 3/50
04.10.13 - Huvitutti - Vaativa B - KRJ - 5/50
17.10.13 - Hillamäki - Vaativa B - KRJ - 3/40
05.12.13 - Viehättävä - Vaativa B - KRJ - 7/50
07.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 4/30
08.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 3/30
10.12.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
12.12.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
13.12.13 - Suprant - Vaativa B - KRJ - 1/30
14.12.13 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
05.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 5/40
08.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
09.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
10.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
12.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 4/40
13.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 3/40
14.01.14 - Takamaiden suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 5/50
15.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 1/40
15.01.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 1/40
16.01.14 - Fiktio - Vaativa B - KRJ - 2/40
17.01.14 - Cresendo - Vaativa B - KRJ - 1/50
20.01.14 - Parodia - Vaativa B - KRJ - 4/40
11.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 3/40
12.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 6/40
15.02.14 - Vaapukka - Helppo A - KRJ - 5/30
16.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 1/30
16.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 2/40
17.02.14 - Kadotetut suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 1/30
18.02.14 - Lowland Stud - Vaativa B - KRJ - 6/40
21.02.14 - Kadotetut suomenhevoset - Vaativa B - KRJ - 2/30
26.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 5/30
27.02.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 3/30
28.02.14 - Ginger - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 33/404
02.03.14 - Vaapukka - Vaativa B - KRJ - 1/30
04.03.14 - Crayon - Helppo A - KRJ - 3/100
04.03.14 - Rätvänä - Helppo A - KRJ - 10/100
05.03.14 - Crayon - Helppo A - KRJ - 9/100
08.03.14 - Crayon - Helppo A - KRJ - 1/100
10.03.14 - Rätvänä - Helppo A - KRJ - 5/100
12.03.14 - Las Vegas - Helppo A - KRJ - 10/100
15.03.14 - Haavelaakso - Helppo A - KRJ - 5/30
28.02.15 - Oldfinion - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 3/287
30.04.15 - Fiktio - Vaativa B (KRJ-cup) - KRJ - 4/256